En intensiv støtte til nyanbringelser
Formålet med opstartsforløbet er at give jer som plejefamilie og plejebarnet en god begyndelse sammen, som kan danne grobund for en tryg, udviklende og bæredygtig anbringelse.
I Hjørring kommune opfordrer vi begge plejeforældre, hvis man er et par, til at deltage i det Tæt støttede opstartsforløb eftersom en plejeopgave varetages af den samlede plejefamilie og ikke kun kontrakthaveren. Den intensive støtte har et omfang svarende til 3 kursusdage og iværksættes som udgangspunkt indenfor det første halve år af anbringelsen medmindre særlige hensyn til barnet eller den unge taler imod.
Socialstyrelsens 'Tæt støttede opstartsforløb’ er et intensivt støtteforløb til alle plejefamilier, der har fået et nyt barn i pleje - uanset om det er første gang familien har et barn i pleje, eller om familien tidligere har haft ét eller flere anbragte børn idét det Tæt støttede opstartsforløb relaterer sig til den nye anbringelse og det enkelte barn.
Det er lovgivningen ”Mere kvalitet i plejefamilier” der trådte i kraft 1. juli 2019, som danner baggrunden for udviklingen af Socialstyrelsens Tæt støttede opstartsforløb. Ifølge de nye bestemmelser i Serviceloven skal den Kommune, der har ansvaret for et barns eller en ungs ophold hos en plejefamilie (almen plejefamilie, forstærket plejefamilie, specialiseret plejefamilie og netværksplejefamilie), tilbyde plejefamilien intensiv støtte, iværksat inden for det første halve år barnet er anbragt (SEL § 66 c, stk.2). Plejefamilierne er forpligtet til at modtage den intensive støtte.
Formålet med opstartsforløbet er at give jer som plejefamilie og plejebarnet en god begyndelse sammen, som kan danne grobund for en tryg, udviklende og bæredygtig anbringelse. I Hjørring kommune opfordrer vi begge plejeforældre, hvis man er et par, til at deltage i det Tæt støttede opstartsforløb eftersom en plejeopgave varetages af den samlede plejefamilie og ikke kun kontrakthaveren.
Den intensive støtte har et omfang svarende til 3 kursusdage og iværksættes som udgangspunkt indenfor det første halve år af anbringelsen medmindre særlige hensyn til barnet eller den unge taler imod. I de tilfælde skal opstartsforløbet senest være gennemført inden for et år fra anbringelsestidspunktet. Det første år af anbringelsen kan man således undlade de 2 ellers obligatoriske kursusdage da deltagelsen i det Tæt støttede opstartsforløb er fyldestgørende for den årlige kursusdeltagelse. I Hjørring er man dog meget velkommen til også at benytte sig af de 2 årligt udbudte kursusdage.
Forløbet
Plejefamilien skal undervejs i forløbet
- Deltage i de 2-3 udvalgte modulundervisninger sammen med andre plejefamilier. Modulerne planlægges af familieplejekonsulenterne ud fra kendskabet til barnet og plejefamilien (2 til 2,5 timers varighed per modul)
- Gennemgå forskellige e-læringsmoduler, der understøtter de udvalgte moduler - jeres familieplejekonsulent sørger for, at I får adgang til undervisningsmaterialerne.
- Gennemføre logbogsøvelser, der er tilknyttet undervisningen i de enkelte moduler, og øvelser, der ligger enten før, under eller efter undervisningen.
- Deltage i temasupervision knyttet til de enkelte moduler (1,5 – 2 timers varighed per modul)
Afsæt i tilknytningsteori og mentalisering
Socialstyrelsens Tæt støttede opstartsforløb tager afsæt i tilknytningsteori, som er en psykologisk teori, der beskæftiger sig med samspillet mellem et barn og dets omsorgsgiver. Teorien har fokus på omsorgspersonens evne til at beskytte, trøste og yde omsorg for barnet, og på, hvordan omsorgspersonen lykkes med at støtte barnet i at udforske verden.
I forlængelse af tilknytningsteorien tager Socialstyrelsens Tæt støttede opstartsforløb også udgangspunkt i mentaliseringsbegrebet. Et menneskes evne til at mentalisere og vedkommendes tilknytningsstil er ofte tæt forbundet.
Mentalisering handler om evnen til, på en nuanceret måde, at tænke over og mærke, hvad der foregår i en selv, i andre mennesker og mellem mennesker. Netop dette teoretiske afsæt i opstartsforløbet er i overensstemmelse med Hjørring Kommunes faglige tilgang og der vil således, som plejefamilie, kunne opleves en rød tråd gennem match, Tæt støttede opstartsforløb og almen supervision.
Særligt tilrettelagt forløb med fokus på praksis og handling
Opstartsforløbet er udformet praksisnært og handlingsorienteret, således at den viden, I får, kan omsættes til praksis via redskaber og øvelser. Til opstartsforløbet er der knyttet temasupervisioner, e-læring og logbog for jer som plejeforældre.
Opstartsforløbet er opbygget af i alt 16 moduler, bestående af 6 generelle moduler med temaer, som vurderes relevante for hovedparten af plejefamilier, samt 10 temamoduler, knyttet til alder, særlige problemstillinger mm. I vil som plejefamilie i et Tæt støttet opstartsforløb i Hjørring Kommune stifte bekendtskab med 2-3 moduler.
Generelle moduler
Generelle moduler har et omfang, der svarer til 2,5 timers undervisning, dialog, refleksion og øvelser. De generelle moduler adresserer følgende emner og tematikker:
- Den mentaliseringsbaserede indstilling hos plejeforældre
- Den tryghedsfremmende plejefamilie
- Konfliktforståelse og kommunikation
- Samarbejde og inddragelse af biologisk familie og øvrige netværk
- Dynamik i plejefamilien, herunder parforhold, evt. biologiske børn og andre plejebørn
- Traumer og omsorgssvigt
Temamoduler
Temamoduler har et omfang, der svarer til 2 timers undervisning, dialog, refleksion og øvelser. Temamodulerne omhandler følgende emner og tematikker:
- Specialpædagogiske principper
- Stressfølsomhed og stresstolerance
- Førskolebarnet og samarbejde med dagtilbud
- Skolebarnet og samarbejde med skolen
- Teenageren - overgang til voksenlivet
- Overgrebsproblematikker
- Plejebørn med etnisk minoritetsbaggrund
- Netværksplejefamilie
- Fælles Proaktiv Problemløsning (metodemodul)
- Spædbarnet