Unges forbrug af nikotin og energidrik stiger i Hjørring Kommune

Publiceret 05-09-2024

Den nyeste rusmiddelundersøgelse viser en generel stigning i unges forbrug af rusmidler. Dog er der færre, som eksperimenterer med stoffer.

Hvert 3. år laver man i SSP-regi en anonym rusmiddelundersøgelse i grundskolens 7., 8. og 9. årgange. Formålet med undersøgelsen er at skabe sikker viden om de unges brug af rusmidler i Hjørring Kommune. 

De vigtigste resultater i undersøgelsen viser følgende:

Alkohol

Unge i Hjørring Kommune drikker mere alkohol end i Covidperioden, men stadig mindre mængder af alkohol end i 2017. 

Forældres holdning til om de unge må drikke, har stor betydning for, hvor meget de unge drikker. Det har også været konstateret i tidligere undersøgelser. 

Undersøgelsen tyder på, at unge, der drikker alkohol, påvirkes mere af om forældrene giver dem alkohol med til fester, end hvorvidt de må drikke derhjemme eller ej. Dog har begge dele en tydelig indflydelse på de unges alkoholindtag.

Stoffer

Der er sket et mindre fald i andelen af unge, der eksperimenterer med stoffer i Hjørring Kommune.

Energidrikke

Unge, der går i 8. og 9. årgang har store stigninger i forbruget af energidrik. Der er også sket et fald i andelen af unge, der aldrig drikker energidrikke.

Noget tyder på, at energidrikke i 2024 i højere grad end i 2017 og 2020/21 er på vej til at blive en integreret del af mange unges hverdag og rusmiddelindtag.

Nikotin

Samlet set er der en stor stigning i nikotinforbruget. Forbruget af cigaretter er svagt faldende, mens forbruget af snus og e-cigaretter er stagnerende.

Til gengæld er der kommet en ny spiller på banen i form af vape/puffbars - og her er forbruget stort. Det giver tilsammen en øget nikotinafhængighed blandt de unge.

Viden er med til at forebygge

Rusmiddelundersøgelserne bliver brugt i den forebyggende SSP-undervisning ved forældremøder på skolerne og i undervisningen i grundskolen og på ungdomsuddannelserne. 

"Det er et vigtigt led i forebyggelsen at fortælle de unge og deres forældre om, hvor udbredte de forskellige rusmidler er, og hvad der er "normalt" i de unges indtag af rusmidler. På den måde undgår vi, at de unge anvender rusmidler fordi de tror at alle de andre gør det, siger SSP- og ungdomskonsulent Mikael Thirup.

Læs mere om rusmiddelundersøgelserne her

Kontakt

Mikael Thirup
SSP- og ungdomskonsulent