Forslag om fredning ved Skallerup, Nørlev og Kærsgård Strand

Danmarks Naturfredningsforening og Hjørring Kommune har besluttet at samarbejde om et forslag til fredning af et stort sammenhængende naturområde ved Skallerup Indlandsklitter, Nørlev og Kærsgård Strand.

Forslaget vil indeholde en revision af de nuværende seks fredninger og et forslag til fredning af nye områder, for at skabe et stort sammenhængende naturområde. Området omfatter både store, sammenhængende klitlandskaber med mange værdifulde plante- og dyrearter samt arealer med dyrkede marker omkranset af natur. Et fredningsforslag vil fokusere på at bevare og forbedre områdets natur- og landskabsværdier. Derudover vil fredningsforslaget have fokus på at udvikle natur på udvalgte arealer, samt sætte nogle helt særlige bestemmelser for rekreative tiltag, offentlighedens adgang, samt bebyggelse og lignende. Fredningen vil dog ikke omfatte bygninger, der ikke allerede er beliggende inden for fredede områder.

Under udarbejdelsen af et fredningsforslag skal afgrænsningen for fredningen fastlægges, og bestemmelserne for de enkelte arealer skal udformes. Derudover skal der udarbejdes kort og et budgetoverslag over de forventede omkostninger i forbindelse med gennemførelsen af fredningen.

Hvis en fredning gennemføres, udbetales der erstatning til lodsejerne. Erstatningen svarer til nedgangen i handelsværdi og er skattefri. Det er i første omgang Fredningsnævnet, som fastsætter erstatningernes størrelse i forbindelse med, at de afgør, om fredningsforslaget skal gennemføres. Senere fastsættes erstatningerne af Miljø- og Fødevareklagenævnet og eventuelt af en taksationskommission.

I processen vil Danmarks Naturfredningsforening og Hjørring Kommune kontakte særligt berørte lodsejere, men har du spørgsmål, er du altid velkommen til at kontakte foreningen og kommunen.

Læs mere

2024:

  • Juni: Danmarks Naturfredningsforening afholdt det første lodsejermøde.
  • November: Byrådet besluttede, at Hjørring Kommune skal være medrejser af fredningsforslaget.

2025 og frem:

Udarbejdelse af forslag til fredning

  • Danmarks Naturfredningsforening og Hjørring Kommune udarbejder et fredningsforslag, som indsendes til Fredningsnævnet.
  • Under forløbet kan foreningen og kommunen snakke med lodsejere og indkalde til lodsejermøder.

Fredningsnævnet behandler fredningsforslaget

  • Fredningsnævnet udsender fredningsforslaget til alle ejere, myndigheder og organisationer med en væsentlig interesse i sagen.
  • Fredningsnævnet afholder mindst ét offentligt møde under processen.
  • Lodsejere, myndigheder og organisationer har mulighed for at komme med indsigelser og krav om erstatning under lodsejermødet eller skriftligt.
  • Fredningsnævnet afgør, om fredningen skal gennemføres, og fastsætter erstatning til ejerne. Afgørelsen kan påklages til Miljø- og Fødevareklagenævnet.

Miljø- og Fødevareklagenævnet behandler afgørelsen om fredningen

  • Når erstatningerne i en fredning overstiger 500.000 kr., skal fredningsnævnets afgørelse efterprøves af Miljø- og Fødevareklagenævnet.
  • Miljø- og Fødevareklagenævnets afgørelse om erstatning kan påklages til Taksationskommissionen.

Taksationskommissionen behandler klager om erstatninger

  • Taksationskommissionen behandler sagen og træffer afgørelse. Denne afgørelse kan ikke påklages.
  • Miljø- og Fødevareklagenævnet kan genoptage sagen efter Taksationskommissionens afgørelse. Sager om erstatningernes størrelse kan inden seks måneder efter endelig afgørelse indbringes for domstolene.

Danmarks Naturfredningsforening afholdt i juni 2024 et dialog- og informationsmøde for de lodsejere, som kan blive berørte af fredningen.

Dialog- og informationsmøde: invitation

Dialog- og informationsmøde: præsentation

Kontakt

Danmarks Naturfredningsforening

Lena Bau

39 17 40 00

31 10 95 37

lena@dn.dk

Kontakt

Hjørring Kommune

Ellen Marie Tranekjær Leed

72 33 67 29

41 22 67 29

emtl@hjoerring.dk