Ideen omkring et Refugium var, at man gerne vil have et sted, hvor der er plads til fordybelse og et ønske om at fremme kultur, natur, forskning og undervisning generelt i kommunen.
Idéen til refugiet kom frem under møderne med interessenter i 2010-11. Oprindeligt var det kun meningen, at der skulle laves en naturskole og en udstilling, men især fra kunstnermiljøet omkring Lønstrup var der et ønske om et refugium.
I projektbeskrivelsen blev der derfor beskrevet et refugium, der skulle bruges både af forskere, kunstnere og til specielle arrangementer fra kommunen. Beskrivelsen dannede grundlag for ansøgninger til Grøn Vækst, Friluftsrådet, Lokale Grønne Partnerskaber og LAG, Vendsyssel. Det totale budget for både naturskole, udstilling og refugium var på 4.160.000 kr. Heraf gav kommunen 1,1 million og resten blev betalt af ovennævnte fonde.
Husets tilblivelse
Projektet blev udbudt i totalentreprisekonkurrence i begrænset licitation. Der blev til dette udbud udarbejdet en række kriterier, der skulle afgøre hvilket af de fem indbudte firmaer der bedst kunne løfte opgaven.
Tildelingskriteriet for opgaven var det økonomisk mest fordelagtige bud under hensyntagen til følgende underkriterier og deres indbyrdes vægtning:
- Arkitektur og indretning 50 %
- Funktionalitet 30 %
- Tilbudt kvalitet og materialevalg 20 %
MJ Byg fra Brønderslev og Arkitektfirmaet Signatura blev valgt som rådgivere og totalentreprenører på opgaven, da projektet var bedst til at opfylde hovedparten af de ønsker man havde til en ny Naturskole og Refugium på Slettingen.
Arkitekturen der er valgt er levende og formgivet med respekt for det sted, de skal være en del af.
Der er gennemført differentiering i bygningsudtryk de to nye huse imellem – der er således taget afsæt både i muligheden for at få udsigt fra forskellig højde og at koble nyt og gammelt ved anvendelse af de samme byggematerialer og farver.
Forslaget opleves både i det ydre og det indre at være i tråd med naturomgivelser og de eksisterende bygninger og ikke mindst alle de tanker der ligger bag Gateway Slettingen.
Begrundelse i valget af projektet var også den store følsomhed i materialevalg til de nye bygninger og ikke mindst kobling til de eksisterende bygninger på grunden, som maskinhus og laden der nu huser naturudstillingen. Der er blandt genbrugt jernpladebeklædning på maskinhuset fra den store nedrevne hal og suppleret med FSC mærket træ som nye beklædninger på naturskolen og refugiet.
Indvielse af Slettingen
Den 12. juni 2015 blev Naturskolen og Refugiet ude på Slettingen indviet. En dejlig sommerdag med solskin og blå himmel. Rigtig mange interesserede borgere var mødt op, for at se, hvordan den nye Naturskole og Refugium var kommet til at se ud.
Der var taler af byrådsmedlem Jørgen Bing og Kasper Mårup Andersen, samt turistchef i Lønstrup Martin Herold og Hjørring Kommunes naturvejleder Laus Gro-Nielsen.
De første kunstnere var allerede flyttet ind i Refugiet, billedkunster Anita Houvenaeghel og violinist Karen Humle udførte musiske billeder, og hvor publikum var inviteret med ind i tilblivelsen af kunsten.
Belægning- hvor mange besøger Refugiet og hvem søger ophold
Efter indvielsen i 2015 var Refugiet udlejet 14 ud af 29 uger. I 2016 har belægningen været på 29 ud af 52 uger. Efter en lidt træg opstart i 2015 og 2016 er der i 2017 fuld belægning på nær 3 uger i oktober. Vi håber meget, at interessen for Refugiet vil være lige så stor fremadrettet.
Der har været god spredning på personer, der har ønsket et ophold. Det kan nævnes, at der har været lige fra kunstmalere, forfattere, komponister til PHD studerende.