Et skridt videre mod fælles sundhed

Hjørring Kommunes forrige Sundhedspolitik udløb med udgangen af 2022. Det Politiske Koordinationsudvalg for Sundhed satte derfor i sommeren 2022 gang i en proces med at lave en ny politik. Den nye Sundhedspolitik bygger i høj grad videre på det gode fundament, som den forrige politik har givet os.

Der foregår allerede mange sundhedsindsatser på tværs af bl.a. forvaltninger, uddannelsesinstitutioner og lokalområder. Alle disse indsatser skal fortsætte i fremtiden, men vi ønsker nu at tage sundheden i Hjørring kommune et skridt videre i forhold til tidligere Sundhedspolitikker.  

Hjørring Kommune ønsker at række endnu mere ud til aktører udenfor kommunen som organisation. Denne Sundhedspolitik skal derfor ses som en invitation til civilsamfundet, og herunder erhvervslivet, foreningslivet, frivillige, organisationer, uddannelsesinstitutioner og kommunens borgere om at være sammen om handlinger for sundheden i Hjørring kommune. Ønsket er, at vi sammen kan sætte spot på udviklingen af vores fælles sundhed gennem et stærkt samspil på tværs.

Mange borgere i Hjørring Kommune lever allerede et godt og sundt liv, og det skal vi være sammen om fortsat at understøtte i fremtiden. Samtidig skal vi sammen skabe rammerne for, at kommunens borgere får flere raske leveår og øget glæde og trivsel.

Veje til et godt liv

Besøg vores inspirationssiden for idéer og videoer, der kan støtte dig i at skabe veje et godt liv – hele livet.

Veje til et godt liv

Sundhedspolitikkens vision og spor

Med Sundhedspolitikken har Hjørring Kommune følgende overordnede vision:

I Hjørring Kommune er vi fælles om at skabe et godt liv – hele livet.

  • Et godt liv i balance, hvor vi trives i hverdagen.
  • Et godt liv med oplevelser, fællesskab og bevægelse.
  • Et godt liv, hvor vi alle har mulighed for at udfolde og udvikle os.

For at understøtte visionen har vi vedtaget tre spor, som sætter retningen for de videre skridt med udviklingen af sundheden. Hvis vi forfølger disse spor, så er der en god sandsynlighed for, at vi når visionen.

Natur er med til at skabe balance i hverdagen

Brugen af naturen kan hjælpe os med at koble af og skabe balance i en måske travl hverdag. Samtidig kan naturen være et mødested og rammen om sociale fællesskaber. Naturen skal vi se som en aktiv medspiller i et godt liv.

Grønne omgivelser indbyder til fysisk udfoldelse og aktiviteter alene eller sammen med andre. I Hjørring Kommune har vi gode forudsætninger for at bruge naturen i hverdagen. Den er lige der, hvor vi lever vores daglige liv - hvor vi arbejder, går i skole og bor. Mange kan hurtigt komme til skov, strand eller anden dejlig natur. Borgerne har også adgang til et utal af rekreative stier, cykelruter og faciliteter fordelt rundt om i kommunen.

Kommunens grønne omgivelser kan trækkes ind i vores dagligdag på mange forskellige måder. Den kan bruges til transport, leg, pauser under arbejde eller til fordybelse. På nogle arbejdspladser kan naturen bruges til at kombinere arbejde og motion. Fx kan en del møder med fordel afvikles som ”walk and talk”. På den måde kan en del af den daglige motion nås, mens man er på arbejde. Naturen giver os mange muligheder både i forhold til aktiviteter og bevægelse, men også til afslapning og afstresning.

I Hjørring Kommune ønsker vi et øget fokus på, hvordan natur og sundhed spiller positivt sammen. Brugen af naturen til fysiske udfoldelser og som socialt mødested kan være med til at give borgerne et godt liv i balance og trivsel. I naturen tager ting den tid det nu engang tager, og kan være med til at sætte et travlt liv på pause.

Sund i en "sund" natur

Mange af os oplever samfundet som et præstationssamfund. Vi kan opleve, at vi skal præstere mere og mere i en allerede presset hverdag. Vi ser også, at flere børn og unge oplever ensomhed, og generelt er udfordret på deres mentale helbred.

Vi ved, at nem adgang til natur kan have en positiv indvirkning på vores mentale helbred. Natur er dog ikke bare natur. Artsrigdom og biodiversitet kan have indflydelse på vores oplevelse af naturen. Områder med artsrig natur og naturområder, der opleves som fredfyldte og trygge kan have en afslappende og genopbyggende effekt på vores mentale helbred. Når vi stimuleres af de naturlige sanseindtryk i form af naturens lyde, dufte, former og farver kan vi opleve mere ro, nærvær og velvære. Naturen kan give os en lille pause fra hverdagens krav. Her kan vi sænke tempoet og lade op. Der er en naturlig sammenhæng mellem adgangen til en ”sund” natur og vores mentale sundhed og trivsel. 

I Hjørring Kommune har vi en ambition om at indtænke flere grønne områder med ”sund” natur i forbindelse med byudvikling og lokalplanlægning. Samtidig er der ønske om at skabe flere og bedre adgange til naturområder. Til gavn for både os og naturen.

Kultur skaber fælles oplevelser og velvære

Kulturlivet kan være med til at skabe gode fælles oplevelser. Samtidig kan kunst og kulturaktiviteter indbyde til fællesskab og give os mulighed for fordybelse. Kulturen kan være en vigtig medspiller i forhold til at have et godt liv i balance.

Vi ved, at kultur og samværet om kulturelle oplevelser kan give os øget livskvalitet og velvære. Kulturen giver os nye perspektiver på livet og muligheden for at udfolde og udvikle os. Det kan have en positiv effekt på vores trivsel, hvis vi aktivt sætter kulturen i spil. I Hjørring kommune har vi mange kulturelle muligheder for og med alle aldersgrupper. Vi kan fx gå på biblioteket, i teateret og opleve kommunens mange skulpturer i bybilledet. Eller synge i kor, spille revy og male kunstværker i en af de mange kulturelle foreninger rund omkring i kommunen. Kultur kan have en sundhedsfremmende og forebyggende effekt på vores fysiske, mentale og sociale sundhed.

I Hjørring Kommune ønsker vi, at kulturen skal være tilgængelig for alle borgere. Der skal være mere fokus på, hvordan kultur og sundhed går hånd i hånd. Kulturen kan i høj grad bidrage med positive fælles oplevelser og kan styrke sundheden som helhed.

Fællesskab er vigtig for vores trivsel

De fleste oplever formentlig perioder i løbet af livet med ensomhed. Hvis ensomheden bliver en fast del af livet, så øger det risikoen for sygdomme og mistrivsel.  

Det er menneskeligt at føle et behov for at høre til og være en del af positive fællesskaber og sociale relationer med andre. Social kontakt til andre er livsnødvendigt for os, og har indflydelse på vores helbred og livslængde. Der er en tæt sammenhæng mellem det at opleve at have et tilfredsstillende socialt liv og vores trivsel. Vores mentale sundhed og fysiske velbefindende påvirkes positivt af sociale relationer. Fællesskaber kræver, at man investerer i dem, og har overskud til aktivt at deltage i dem. Hvis man først er i en situation uden sociale netværk, kan det for mange mennesker blive svært at finde overskuddet til at etablere nye sociale relationer.  Her er der behov for forbyggende indsatser, som understøtter fastholdelsen og opbygningen af nye sociale fællesskaber, samt herunder bl.a. at forebygge mobning.

I Hjørring Kommune anerkender vi vigtigheden af sociale fællesskaber og behovet for adgang til dem. Derfor ønsker Hjørring Kommune at invitere alle borgere, uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv mfl. til lokalt at prioritere inklusion og fællesskaber. Ambitionen er, at vi sammen skal støtte op om de initiativer, som bidrager til gode sociale netværk og fællesskaber på tværs af bl.a. alder, køn og lokalområder.

Alle skal have mulighed for mental, social og fysisk trivsel

Vi ved, at allerede fra fødslen er vi alle født med forskellige forudsætninger og levevilkår. Det er blandt andet med til at bestemme vores muligheder for at leve et godt og sundt liv. De forskellige forudsætninger har også direkte indflydelse på risikoen for at udvikle sygdom. Sårbare borgere bliver ofte særligt hårdt ramt af kroniske sygdomme og lever væsentlig kortere end resten af befolkningen.

For at komme denne ulighed til livs, skal vi turde at gøre forskel på borgerne. Det betyder, at vi skal give visse grupper i samfundet ekstra opmærksomhed og hjælp. Der skal være tilgængelighed til kommunens tilbud for de borgere, som har behov.

I Hjørring Kommune er ambitionen, at alle borgere skal have lige muligheder i adgangen og brugen af vores kommunale tilbud. Alle borgere i Hjørring kommune skal kunne få et godt liv – hele livet. Alle skal have mulighed for at opleve mental, social og fysisk trivsel uanset uddannelsesniveau, indkomst og tilknytning til arbejdsmarkedet. I Hjørring Kommune vil vi derfor målrette indsatsen til de mest sårbare borgere, så de får ekstra støtte og hjælp til at træffe sunde valg.

Målgruppen

Denne Sundhedspolitik er som udgangspunkt målrettet alle borgere i Hjørring Kommune. Der ønskes dog et særligt fokus på børn, unge og kronikere. De specifikke målgrupper er bl.a. udvalgt ud fra data fra Sundhedsprofilen 2021 ”Hvordan har du det?”.

Profilen viser fx, at børn og unges mentale helbred er under pres og en stigende andel har kroniske lidelser. Kronikerområdet har kommunen et løbende fokus på både af hensyn til at fremme sundheden for det enkelte individ, men også fordi kommunen har store udgifter til området.

Hvad er sundhed?

I Hjørring Kommune tænkes sundhed ikke alene som fravær af sygdom, men også som det at trives i hverdagen og opleve velvære mentalt, fysisk og socialt. Sundhed handler også om balance i livet, og om at opleve fællesskaber og sociale relationer i det omfang, man ønsker.

Sundhed opleves hver dag i mange forskellige arenaer – fx i familien, på arbejdspladsen, i skolen, til fritidsaktiviteter, i dagligvarebutikken, i parken og på stranden. Oplevelsen af sundhed har indflydelse på mange dele af vores liv. Det handler blandt andet om børns muligheder for et godt børneliv med leg og læring. Om den unges muligheder for at være en del af sociale fællesskaber og at trives på sin uddannelse. Sundhed har også indflydelse på, om vi har det godt, når vi går på arbejde og skal yde en indsats.

I Hjørring kommune anvender vi et bredt perspektiv på sundhed i Sundhedspolitikken. Sundhed ses ikke alene som et mål i sig selv, men også som et middel til at nå et godt liv med trivsel og glæde.

Mange forhold og muligheder påvirker vores sundhed i forskellige retninger. Vores uddannelsesniveau, arbejdsmarkedstilknytning, sygdomsudfordringer, fritids- og kulturaktiviteter, sociale relationer, nærmiljøer og infrastruktur har alt sammen betydning for vores fælles sundhed.  

Hjørring Kommune ser sundhed ud fra WHO’s (Verdenssundhedsorganisationens) brede sundhedsbegreb:

”Sundhed skabes og leves af mennesker i deres hverdagslivs omgivelser, hvor de lærer, arbejder, leger og elsker. Sundhed skabes, når mennesker drager omsorg for sig selv og andre, når man er i stand til at tage beslutninger og får kontrol over sine livsbetingelser og ved at sikre sig, at det samfund, man lever i, skaber betingelser, der gør opnåelse af sundhed mulig for alle”.

Sundhedspolitikken bygger også på FN’s (Forenede Nationers) 17 verdensmål, hvor det tredje verdensmål handler om sundhed og trivsel. Målsætningen i dette verdensmål er netop, at vi skal sikre et sundt liv og fremme trivsel for alle aldersgrupper. Alle mennesker i alle aldre bør gives den bedste mulighed for et godt helbred – både fysisk og psykisk.

Ambitioner for udviklingen

Hjørring Kommune har en ambition om, at sundheden udvikles på de områder, som har størst betydning for borgernes sundhedstilstand. Det handler både om borgernes fysiske og mentale sundhed, som i sidste ende har indflydelse på borgernes livskvalitet, trivsel og levealder.

For at måle på, om udviklingen af sundheden i Hjørring Kommune går i den rigtige retning, følges der op på resultaterne i Sundhedsprofilen (både for børn og voksne), som udkommer hvert fjerde år. Der bliver også løbende indhentet forskellige casebeskrivelser, som gør det muligt for os at følge udviklingen. 

Frem mod at næste Sundhedsprofil bliver lanceret i 2026 har Hjørring Kommune følgende ambitioner for udviklingen af borgernes sundhed.

 

  • Andelen af borgere med et sundt kostmønster stiger.
  • Andelen af borgere med svær overvægt falder.
  • Andelen af borgere, der er fysisk aktive i fritiden stiger.
  • Andelen af voksne, som lever et røgfrit liv stiger.
  • Andelen af 8. klasses elever, der ryger cigaretter, e-cigaretter eller bruger snus falder.
  • Andelen af voksne, der har tegn på problematisk alkoholforbrug falder.
  • Andelen af 8. klasses elever, som har drukket alkohol falder.
  • Andelen af 65+-årige selvhjulpne borgere stiger.
  • Andelen af borgere, der sover dårligt falder.
  • Andelen af 5. klasses elever, der føler sig svært ensomme falder.
  • Andelen af voksne med et dårligt mentalt helbred falder.
  • Andelen af unge med et godt mentalt helbred stiger.
  • Andelen af 8. klasses elever, der oplever at have for meget at se til falder.

Handlinger bag Sundhedspolitikken

Sundhedspolitikken sætter den overordnede retning for, hvor vi skal hen med sundheden i Hjørring Kommune i fremtiden. Politikken bliver omsat til konkrete handlinger ved hjælp 4 årige handleplaner. Der er tale om få fokuserede handleplaner i samarbejde med civilsamfundet og gerne på tværs af forvaltningsområder, som udarbejdes af de enkelte fagudvalg. I handleplanerne beskrives fælles forebyggende og sundhedsfremmende indsatser, som kan sætte konkret handling bag politikken.   

Sundheds-, Ældre- og Handicapudvalget igangsætter og følger hvert 4. år op på de enkelte fagudvalgs fokuserede handleplaner med henblik på forelæggelse for Byrådet. Hvert 2. år får Byrådet en status på arbejdet med handleplanerne, hvor der forelægges cases med fokus på de gode historier om den borgeroplevede sundhed. Det Politiske Koordinationsudvalg for Sundhed koordinerer arbejdet med handleplaner og understøtter implementeringen af Sundhedspolitikken.

Der er ikke en tidsmæssig bagkant på Sundhedspolitikken, men Byrådet har politikken til eftersyn hvert 4. år. Eftersynet indebærer, at der på baggrund af resultaterne fra Sundhedsprofilen følges op på udviklingen og de fastsatte ambitioner i politikken. Samtidig forholder Byrådet sig til, om resultaterne og ny viden giver anledning til at ændre prioriteringerne i Sundhedspolitikken.

Sundhedspolitikkens samspil med øvrige politikker og strategier

Hjørring Kommune har en lang række politikker og strategier fordelt på forskellige området. Det drejer sig bl.a. strategier og politikker på skole- og dagtilbudsområdet, handicapområdet, fritidsområdet, arbejdsmarkedsområdet, naturområdet og frivilligområdet.

Alle disse politikker og strategier spiller på forskellige måder sammen med Sundhedspolitikken, og der er tråde og fællesnævnere på tværs af flere af dem.

Læs Hjørring Kommunes politikker og strategier

 

 

Sundhedspolitik i øjenhøjde

Som noget nyt har vi valgt, at Sundhedspolitikken fremover ikke skal være en fysisk folder, men skal i stedet for være en plakat, som kan hænges op rundt om i kommunen. Plakaten suppleres med informationer på kommunens hjemmeside. Vi har en idé om, at Sundhedspolitikken på denne måde når længere ud til alle kommunens borgere, og kommer til at leve steder, hvor den ikke tidligere har været i spil.

Samtidig er plakaten valgt af hensyn til at minimere brugen af trykte foldere og hermed reducere brugen af papir.

Se plakaten - klik her