Hjørring kommune udfører regulering af råger på kommunale arealer, hvor de skønnes at være til gene for omgivelserne.
Rågen er en fredet fugl, i henhold til EU-fuglebeskyttelsesdirektivet. Det betyder, at man skal søge dispensation fra Naturstyrelsen til at regulere dem.
Der er 2 perioder hvor man kan få tilladelse til at skyde råger. Fra 15 jan. til 15 marts kan man få tilladelse til at skyde gamle fugle inden redebygning og æglægning. Erfaringsmæssigt er det svært at regulere voksne råger, det bliver sjældent til ret mange. Effekten af denne regulering er også primært knyttet til forstyrrelsen i forbindelse med reguleringen.
Den anden periode er fra 1. maj til d. 15. juni. Her må man regulere rågeunger udenfor rederne. Tilladelsen gives med baggrund i fare for menneskers sundhed, konkret gener ved støj. Denne regulering er den mest effektive i forhold til og nedbringe antallet af råger. Den er dog også vanskeliggjort ved at det foregår efter løvspring og fuglene er derfor svære og finde mellem bladene.
I forbindelse med reguleringstilladelserne stilles der krav om at afværgemidler skal have været forsøgt og vist sig utilstrækkeligt.
I Hjørring kommune har vi et godt samarbejde med de lokale jagtforeninger om at regulere rågerne. Der bortskydes 2.000-3.000 råger om året.
Råger er temmelig støjende fugle og at være nabo til en rågekoloni er derfor en blandet fornøjelse. Deres afføring sætter også et vist præg på koloniens omgivelser, og rågerne hilses derfor ikke altid velkommen af naboer og brugere af de grønne områder.
I sensommeren forlader rågerne deres ynglekolonier i parkerne og søger ud på marker og græsarealer, hvor de søger deres føde. Man vil derfor kunne opleve dem i stort antal disse steder.
Om aftenen søger de til ind til byen for at overnatte, ofte i selskab med krager og alliker. Mange vil derfor opleve, at der pludselig kan være mange sorte fugle i deres område. Fuglenes nattesæde kan variere afhængig af, hvor de søger deres føde.
Rågen er også et nyttedyr. Den tilhører spurvefamilien og lever hovedsageligt af larver, orme, insekter, rødder, korn, majs m.m. Man ser den ofte på store grønne plæner, hvor den blandt andet spiser stankelbenslarver og gåsebiller.
Hvis du bor i nærheden af en rågekoloni, og føler dig generet af den, kan du kontakte os.