Nyt fra borgmesteren

Publiceret 05-03-2024

Marts har meldt sin ankomst og dermed også – i hvert fald ifølge kalenderen – foråret. I dette nyhedsbrev vil jeg dog starte med at kigge bagud – nemlig til byrådsmødet den 28. februar.

Her fik vi blandt andet vedtaget en ny kulturpolitik. Og hvad skal vi så med sådan en? Hvad mener vi i det hele taget, når vi taler om kultur?

For mig er kultur alt det, der former os i det offentlige rum, når vi ikke er derhjemme eller på arbejde. Kultur er skulpturen vi går forbi nede i gågaden, det er bøgerne vi låner på biblioteket, sommerkoncerten under åben himmel og kunstudstillingen vi besøger i påsken.

Og det er netop kunsten og kulturen i hverdagen, som den nye kulturpolitik skal favne. I stedet for at styre og bestemme, har vi vedtaget en politik som støtter og inviterer alle borgere i Hjørring Kommune til at deltage aktivt i og nyde godt af de mange kulturelle tilbud og oplevelser.

Kultur er de fælles oplevelser, der binder os sammen. Som borgere i Hjørring Kommune, som vendelboer, som danskere – ja, som mennesker. Og jeg håber og tror på, at kulturpolitikken vil danne grobund for nye spændende fællesskaber i fremtiden.

Vi lever i en urolig og omskiftelig tid. I en verden præget af ustabilitet har vigtigheden af at være selvforsynende med energi aldrig været større.

For et år siden åbnede vi et vindue for ansøgninger om nye VE-projekter. Interessen var stor, og efter en grovsortering og høring blev 34 ansøgninger sendt til behandling på byrådsmødet i februar. Mange var mødt op, og der var – forståeligt nok – mange følelser i spil for de potentielle naboer til projekterne.

Alligevel sendte et ansvarligt Byråd 25 store vindmøller og 1.250 ha solceller videre til kommende miljøvurdering og planlægning.

Ikke fordi vi ikke har forståelse for de konsekvenser det kan have for både mennesker og landskab – men fordi vi har en bunden opgave i at yde vores til at gøre Danmark selvforsynende med energi og dermed mindre sårbar i en ustabil verden.

Det handler om at få etableret anlæg med færrest mulige gener for færrest mulige borgere. Det fokus vil vi fortsat have, når vi igen skal tage stilling til projekterne i den videre proces. 

Udvidelsen af Hirtshals Havn er et andet projekt som fylder lige nu. Projektet har været i udbud, og der har heldigvis vist sig flere seriøse og interesserede bydere på opgaven.

Det er et godt udgangspunkt for det intense arbejde, som lige nu foregår i bestyrelseslokalet på Hirtshals Havn, og som efter planen munder ud i et materiale, der præsenteres for Byrådet sidst på året.

Alt i alt er jeg glad for at konstatere, at vi er en kommune med fremdrift og blik for fremtidens udfordringer. Men heldigvis også for det nære, som udgøres af hverdagen for os alle lige nu og her.