Sundhedsfremme på arbejdspladserne

Inspiration til MED-udvalgene i Hjørring Kommune

Hjørring Kommunes 200 arbejdspladser arbejder meget forskelligt med sundhedsfremme alt efter hvad der passer til den enkelte arbejdsplads.
MED-udvalget er nøglen til at starte en indsats på jeres arbejdsplads og eksemplerne herunder er hentet fra nuværende arbejdspladser i Hjørring Kommune og tænkt som inspiration til MED-udvalgenes arbejde.

Er der behov for hjælp til start, eller mere viden, kontakt meget gerne Arbejdsmiljø og MED.

Motion

Mange arbejdspladser har allerede sat tiltag i gang for mere motion. 
Listen herunder viser udvalgte eksempler

Walk and talk Tæl skridt Officefit Elastiktræning

Ud over dette kan også nævnes: Vendsyssel på vægten, Ladywalk, Erhvervsstafetten, DHL-stafetten-Firmafodbold, Stafet for livet og Vi cykler til arbejde.

Kost

Frugt og grønt ordning eller ny kageordning

På flere arbejdspladser er det populært at med en frugt-, grønt- eller sund snack-ordning.

Medarbejderne medbringer ofte på skift det der er aftalt, som så står på kontoret eller i personalerummet, og benyttes, hvis en lille sult melder sig.

Ordningerne kan både være finansieret af medarbejderne selv eller af arbejdspladsen. Nogle arbejdspladser sørger selv for at indkøbe frugt ugentligt. Ønsker man en ordning udefra kræver det bare en hurtig google-søgning at finde en leverandør.

I nogle tilfælde kan der også laves en aftale med Rådhusets kantine om levering af sæsonens frugt.

Fornyet "Kagekultur"

Kage er ofte en del af fejringer og hygge, om det så er fødselsdagskage, torsdagskage, kvajekage, mødekage osv. Vi kan derfor ofte blive tilbudt kage, og det kan være svært at sige nej tak og ikke at blive fristet.

Flere arbejdspladser har sat fokus på dette og giver nu mulighed for at vælge til og fra på de søde sager til møderne med et sundere alternativ. Kagen til kaffen erstattes her af ”Lidt sødt og lidt sundt”, som består i et lille stykke chokolade og frugt.

Opmærksomheden på mængde og tilgængelighed er samtidig på vej ind på arbejdspladserne. Både ved udsæring før servering, men også efter servering. Her udskæres mindre stykker og man sætter overskuddet fra kagen længere væk, så de ikke er så let tilgængelige.

Et ”Nej-tak” er selvfølgelig altid i orden hvis man ikke har lyst 😊

På arbejdspladser med kantineordning arbejdes der ligeledes efter kostpolitikker udarbejdet af arbejdspladserne.

Alkohol og Røg

Personalepolitikken Rusmidler og misbrug angiver at alkohol og arbejde ikke hører sammen, da det er påvirker en række faktorer herunder trivsel, sundhed og sikkerhed på arbejdspladsen. I politikken er roller og ansvar angivet for den enkelte på arbejdspladsen og det forventes at arbejdspladsen arbejder med identifikation, håndtering og forebyggelse.

Du kan læse politikken her:

Rusmidler og misbrug - Alkoholpolitik

I Hjørring Kommune er der røgfri arbejdstid. Politikken Røgfri arbejdstid hænger overordnet sammen med Hjørring Kommunes Sundhedspolitik og er en del af indsatsen for at skabe sunde arbejdspladser og et godt arbejdsmiljø.

Politik og vejledning finder du her:

Røgfri arbejdstid - Rygepolitik

Mental sundhed og øvrige tiltag

Under kategorien mental sundhed er eksemplerne meget brede: Sundhedstjek, arbejde med robuste arbejdspladser, mindfulness, samarbejde på arbejdspladsen, samt arbejdet med kerneopgaven er blot en håndfuld eksempler fra arbejdspladserne.
I denne kategori ligger også personaleforeningen KomSammen, som giver alle ansatte mulighed for at deltage i en varieret palette af aktiviteter, som styrker de sociale relationer på arbejdspladserne. KomSammen finder du Hjørring Kommunes Intranet.

Kontakt

Grethe Jakobsen
HR, Arbejdsmiljø og MED