Giv havens natur en hånd

Du kan gøre meget for at gavne de vilde insekter, dyr og planter i dine have – og lave din have til en vild oase.

Mange haveejere fodrer fugle. Andre laver kvasbunker til pindsvin, laver insekthoteller eller planter sommerfuglebuske og krydderurter, der tiltrækker pæne sommerfugle.

Man kan også fremme naturens rigdom ved at lade være med at slå og gøde græsplænen og kun rydde den et par gange om året med le eller buskrydder. Så vil nye spændende planter og insekter ofte komme af sig selv.

Hjørring Kommune har i 2019 - flankeret af Frank Erichsen også kendt fra DR som "Bonderøven" - sat gang i projektet "Naturkommunen blomstrer vildt". Dette projekt går ud på at få flere til at hjælpe naturen. Vi vil have de vilde blomster og sommerfuglene ind i byerne og sammen interesserede borgere se, hvor mange græsplæner og haver, vi kan lave om til blomstrende enge. Kommunen går i spidsen og sætter parker, grøftekanter, rundkørsler, græsplæner omkring byens institutioner og store landområder i og omkring byen i spil. Vi efterlyser også landmænd, som vil være med til at skabe levesteder for nogle af de sommerfuglearter og andre insekter, der er ved at uddø i Danmark.

Læs mere om Naturkommunen og få gode tips til, hvad DU kan gøre.

Du kan også følge vores projekt, bidrage med idéer og komme med i dialogen herom på Facebook.

Sammen med COOP og Nykilde ApS har Hjørring Kommune også startet et crowdfunding projekt, hvor DU kan hjælpe naturen. Nykilde ønsker at udvikle egnsspecifikke frøpakker og småplanter i forbindelse med projektet ”Naturkommunen blomstrer vildt”, som blive sået og plantet utallige steder i Hjørring Kommune - både i haver, rabatter, parker og erhvervsområder. Du kan bidrage med beløb fra 50 kr. til 10.000 kr. (frit valg), som sikrer produktion – og udsåning - af lokale frø, der i stor stil er forsvundet fra det meste af Danmark. Du kan også selv få vilde stauder til din have. Der er sat et minimumsbeløb for projektet på 25.000 kr. og 60 dage til at nå dette beløb i. Hvis de 25.000 kr. IKKE nås i løbet af de 2 måneder, får alle deres penge tilbage.

Hér kan du læse mere og give et bidrag. På forhånd tak!

Du kan også følge Foreningen ”Vild Med Vilje” og få idéer til, hvordan du kan bidrage til at øge biodiversiteten og gøre livet smukkere, sundere og lettere.  Af lignende kampagner kan nævnes ”Giftfri haver” og ”Mylder på Matriklen”. I 2011 kårede den daværende miljøminister vinderen af konkurrencen Mylder på Matriklen. I vinderens have var der intet mindre end 233 hjemmehørende plante- og dyrearter.

Læs bl.a. mere i rapporten ”Et mylder på matriklen  - biodversiteten i din have”

I Hjørring Kommunes naturpolitik prioriteres også borgernes bidrag til at forbedre vor natur.