Hjørring Købstadsjubilæum - 775 år

I 2018 fylder Hjørring 775 år som købstad. Det skal selvfølgelig fejres med et brag af en folkefest. Faktisk fejres det ikke kun med én fest, men med en ugelang JUBILÆUMS-FESTIVAL i påskeugen spækket med jubilæumsaktiviteter. 

Det vi er stolte af
Der er meget at være stolt af i Hjørring - og det er netop temaet for købstadsjubilæet: Det vi er stolte af! For jubilæet bruges ikke kun til at kigge tilbage på historien, men også til at se sammenhængen med nutiden og ikke mindst skue ud i fremtiden. Og på den måde rette fokus på vores identitet, det vi er fælles om, det vi er stolte af i Hjørring.

 

Hvordan og hvornår fejres jubilæet?

Efter et vellykket borgermøde i sommers har en arbejdsgruppe fra kommunen sammen med en lang række frivillige arbejdet videre med idéerne fra sommermødet og udviklet en ramme for fejringen. En ramme som alle interesserede kan byde ind i med arrangementer.

Ugelang jubilæumsfestival
Kræfterne samles om en festivaluge i påskeugen fra den den 25. marts til den 1. april.

Onsdag den 28. marts kulminerer festlighederne med en stor folkefest i Hjørrings gader. Her inddrages flere hundrede lokale som f.eks. ildsjæle, foreninger, studerende, ældrecentre, kor, bands, gymnastikforeninger, fodboldklubber, rideklubber, erhvervslivet og mange mange flere. 

Lørdag den 31. marts er selve årsdagen for byens jubilæum. Det markeres bl.a. med en formel jubilæumsgudstjeneste, historiske byvandringer og et særligt jubilæumsløb for store og små, unge og gamle, nybegyndere og garvede løbere.

Øvrige aktiviteter hele året
Der kan også arrangeres jubilæumsaktiviteter på andre tidspunkter af året, men den ugelange jubilæumsfestival bliver kulminationen på fejringen, og der hvor arrangementerne først og fremmest placeres.

Læs mere her på siden om hvordan du og/eller din forening tilmelder arrangementer eller på anden måde bliver en del af festlighederne.

Om Folkefesten den 28. marts

Alle foreninger inviteres til at deltage i den store JubilæumsPARADE - et farverigt, mangfoldigt optog, som viser nogle af de ting vi er stolte af i Hjørring. Kor, orkestre, fodboldklubber, kampsport, folkedansere, rideklubber, rollespillere og mange andre vandrer fra Stokbrogade til Springvandspladsen og videre ned gennem Østergade.

Se Grafisk oversigt - JubilæumsPARADE og events på tidslinien.

Fortid og nutid
Østergade inddeles i årstal fra år 1243 i bunden til nutiden ved Springvandspladsen. Her kan forskellige foreninger, institutioner og musikalske grupperinger byde ind med et indslag, der karakteriserer en bestemt tidsperiode. Enten fra byens historie eller klubbens historie. Inddelingen af Østergade tager udgangspunkt i Hjørring Tapetet - et 42 meter langt tapet med håndsyede motiver, der viser Hjørrings købstadshistorie.

Fremtid
De unge er vores fremtid, og de får tildelt Strømgade, hvor de kan boltre sig og vise hvad de tror, håber og ønsker for fremtiden. Metropol omdannes til en tidsboble, der også viser fremtiden indenfor forskellige områder.

Open by night
Byens handlende holder åbent til kl. 22.00.

 

 

Tilmeld din forening til Folkefesten

Skal din forening være med?
Alle der har lyst til at deltage i Folkefesten (paraden og/eller stille op på tidslinien) med sin forening, klub, band, kor eller andet er hjertelig velkomne til at kontakte de to jubilæumskoordinatorer Dorte eller Leif. Eller at tilmelde jer via nedenstående formular. Målet er at få så mange som muligt med i festlighederne, så jubilæet kan bruges til at vise mange af de ting, vi er stolte af i Hjørring.

Tilmelding til folkefesten
Du tilmelder din forening/organisation til Folkefesten den 28. marts her.

Om den formelle fejring den 31. marts

Det var den 31. marts 1243, at kong Erik Plovpfennig udskrev de første købstadsrettigheder til Hjørring og dermed sikrede byen gunstige vilkår for handel. Så den 31. marts er årsdagen for jubilæet. Det markeres med

  • 09.00 Jubilæumsgudstjeneste i Skt. Catharinae Kirke
  • 10.00 Historiske byvandringer (guidede ture med fokus på byens historie og kunst)
  • 11.30 Reception på Vendsyssel Teater

Programmet den 31. marts er for særligt indbudte gæster. Gudstjenesten åbnes dog også for offentligheden i begrænset omfang.

Kontakt og yderligere info

Facebook
Vil du vide mere kan du finde os på Facebook: www.facebook.dk/hj775

Yderligere info
Du er altid velkommen til at kontakte de to jubilæumskoordinatorer Dorte Reinholdt og Leif Lund Jakobsen. De kan hjælpe med svar på alt vedrørende købstadsjubilæet.

Dorte Reinholdt
Tlf. 4122 3244
Mail dorte.reinholdt@hjoerring.dk

Leif Lund Jakobsen
Tlf. 4122 4891
Mail leif.jakobsen@hjoerring.dk

Undervisningstilbud til folkeskolerne

Kære historie-, dansk-, og billedkunstlærere
I 2018 fylder Hjørring 775 år som købstad. Det bliver bl.a. fejret med en ugelang jubilæumsfestival i påskeugen - spækket med jubilæumsaktiviteter.

Det vi er stolte af
Der er meget at være stolt af i Hjørring - og det er netop temaet for købstadsjubilæet: Det vi er stolte af! For jubilæet bruges ikke kun til at kigge tilbage på historien, men også til at se sammenhængen med nutiden og ikke mindst skue ud i fremtiden. Og på den måde rette fokus på vores identitet, det vi er fælles om, det vi er stolte af i Hjørring.

Skoleaktiviteter
Selvom jubilæumsugen foregår i skolernes påskeferie, er der rig mulighed for at koble Købstadsjubilæet til den daglige undervisning. Det er oplagt at gribe fat i:

  • Byens historie - hvordan har lokalområdet udviklet sig pga. købstadsrettighederne
  • Byens identitet - hvad er vi fælles om og stolte af

Download undervisningstilbud
Her kan du downloade Undervisningstilbud til købstadsjubilæet.