Læsning i 0. klasse:
Eleven skal i løbet af 0. klasse gennemløbe en læseudvikling, som strækker sig fra en begyndende forståelse af det skrevne, legelæsning over en mere logografisk læsning til en egentlig begyndende alfabetisk læsning.
Målet er, at eleverne skal kunne tale om sprog, have kendskab til alfabetets 28 bogstaver (navn, form og lyd), bruge bogstaver i ord og sætninger i såvel håndskrift som på computer samt eksperimentere med at læse små tekster.
På Vrå undervisningssted anvender vi materialet ”Klar til at knække læsekoden”.
Materialet består af en metodebog, der konkret fortæller, hvordan man på en systematisk logisk og overskuelig måde kan arbejde med sproglig opmærksomhed i 0.klasse. Arbejdsmåden består af ti tilrettelagte og gennemprøvede forløb, som indeholder mange praktiske anvisninger, bl.a. indgår strukturer fra Cooperative Learning. Forløbene bygger på Jørgen Frosts og Carsten Elbros forskning. Materialet bygger på metoder og redskaber til at hjælpe alle børn med at få de rette forudsætninger for at lære at læse.
De faglige forløb kører gennem ca. fire måneder, og der køres kun et forløb. Pointen er, at børnene kun skal lære en ting ad gangen, og vi går ikke videre, før alle børn mestrer indholdet i det faglige forløb, vi er i gang med.
Pejlemærker:
● Bogstavernes (navn, form, lyd).
● Forskelle på store og små bogstaver.
● Genkender logonavne på hverdagsting.
● Rim og remser.
● Stavelser.
● Forlyd.
● Fornemantal.
● Syntese (sammendragning af enkeltlyde).
● Analyse (dele ord op i sproglyde).
● Udvikling af ord og begrebsforståelse.
● Sætningsdannelse.
Faste tiltag i undervisningen i 0. klasse:
- Dialogisk læsning.
- Samling 3 gange dagligt.
Tegn på læring i 0. klasse:
Et fagligt forløb varer i 2-3 uger, og i den periode er det faglige indhold i klassen kun koncentreret omkring dette emne. Formålet med at lave forløb på den måde er at sørge for, at alle børnene starter med at få en forståelse af emnet. Derefter lærer de det faglige indhold, og til sidst automatiserer de det. Når alle børnene har automatiseret det faglige indhold i emnet, ligger det som en viden, der er klar til at blive brugt til at bygge anden viden oven på.
Evaluering i 0. klasse:
Efter hvert forløb og emne i ”Klar til at knække læsekoden” laves der evaluering af elevernes kunnen inden for det givne emne. Evalueringen laves på grundlag af test, som er en del af materialet.
Vurderinger og test i 0. klasse:
Ordblinderisikotesten i maj måned.
Det kan forældrene gøre:
Forældrene deltager aktivt i og støtter op om deres barns skolegang. Forældrene bliver først informeret om emnets faglige indhold, hvad vi skal lave, og hvordan de støtter op hjemme. Børnene får derefter en opgave med hjem, som de skal løse sammen med deres forældre (faglige spil, finde rimting el. lign.). Familien skal lave noget fagligt sammen hjemme, og forældrene skal udfylde en tjekseddel, som skal afleveres. Alle tjeksedler samles i elevens mappe.
Du er vigtig for dit barns læseudvikling!
Som forælder har du mulighed for at vække dit barns nysgerrighed, læseglæde og styrke dit barns forudsætninger for at blive god til at læse og skrive. Læsning og skrivning har betydning for, hvordan dit barn klarer sig i skolen og i livet fremover. Når du dagligt læser bøger med dit barn, taler om teksten og leger med skrift i hverdagen, er det med til at udvikle dit barns sprog og kendskab til skriftsproget.