Vrå Børne- og Kulturhus

Vrå Børne- og Kulturhus

Det nye byggeri 'Vrå Børne- og Kulturhus' er meget mere end institutioner. Byggeriet vil skabe et nyt samlingssted i Vrå, hvor grænsen mellem læring, kultur, idræt, bevægelse og fritid bliver flydende, og hvor alle uanset alder og interesser er velkomne.

 Se alle filmene om "Vrå Børne- og Kulturhus - mere end en bygning"

Se billeder af det færdige byggeri

Læs magasin om Vrå Børne- og Kulturhus

 

Udover undervisningssted og børnehus opføres folkebibliotek, borgerservice, musikskole, ungdomsklub, idrætshal og udendørs aktivitetslandskab – alt sammen i tæt samspil med naturskønne omgivelser.  Byggeriet har en bæredygtig ambition om at skabe et komplet økosystem for leg og læring. En ambition, som er omsat til et lege- og læringslandskab, hvor skoven bliver til skolen og omvendt. Der bliver således grønne arealer med læringsskove og træer, der med tiden vokser op og leverer læ og skygge omkring bygningen. I byggeriet er træsorten western red ceder valgt, der i begyndelsen er smuk gyldenbrun, og med tiden ændrer farven sig til sølvgrå.


Byggeriets hjerterum

Hjerterummet forener, som et samlende torv, både landskabet, ankomsten, klasselokaler og faglokaler med idrætshallen, biblioteket og børnehuset. Ved store arrangementer eller samlinger kan alle elever samles i Hjerterummet på den store trappe, der forbinder de to etager. I Hjerterummet er også opført et stort imponerende kunstværk "Nogle træer vokser ind i himmelen, men for at kunne gøre det, må de vokse sammen med andre" af kunstneren Peter Max-Jakobsen. Hjerterummet kan bruges af skoleelver og børnehuset, af Idrætscenter Vendsyssels brugere samt af borgerne i Vrå og omegn.


Sammenhæng i børnenes liv

Byggeriet rummer ikke bare det ”store”, men vægter også ”det små i det store”. I børnehuset bliver der særskilte indgange til børnehave, vuggestue og dagplejere. Det giver et roligt rum til forældre, børn og personale, når børnene bliver afleveret og hentet. Børnehuset bliver indrettet, så der er plads til utallige aktiviteter, og der vil være fokus på trygge overgange fra vuggestue til børnehave og fra børnehave til skole. Det bliver således et sted, hvor børn kan gå helt fra vuggestue, til de går ud af grundskolen. Derudover har Vrå Undervisningssted og Vrå Børnehus sammen med de andre aktører, som er i bygningen, blandt andet Idrætscenter Vendsyssel, en unik mulighed for at skabe sammenhæng i børnenes liv - også hvad angår bevægelse, idræt og udeliv.


Kultur for alle

Udover læring, idræt og udeliv byder byggeriet på kulturoplevelser. Hjørring Bibliotekernes afdeling i Vrå bliver en integreret del af skolen. Biblioteket byder på arrangementer og udstillinger. Det bliver et levende sted med et flow af skoleelever, men også en sal med ro til at læse avisen. Derudover bliver der også Borgerservice, som har åbent en dag om ugen, på biblioteket.                                 


Bag projektet

Projektet er tegnet af AART Architects i et samarbejde med JAJA Architects og Søren Jensen rådgivende ingeniører. Arkitekturen er inspireret af naturen, og skoven er et særligt karaktergivende element inde såvel som ude. Byggeriet bliver certificeret efter de nyeste regler for bæredygtig byggeri.
NCC er valgt som råhusentreprenør på opgaven, og entreprisen udgør 70 mio. kroner ud af projektets samlede budget på 178 mio. kroner.

 

Byggeriets udvikling